Tudnivalók a lézeres látásjavításról

By | 2018-06-27

Tudnivalók a lézeres látásjavításrólA lézeres szemműtét egyre nagyobb népszerűségnek örvend a látásproblémákkal küzdők körében, köszönhetően a lézeres látásjavítás számos előnyeinek. Erről fogunk röviden megosztani néhány tudnivalót.

A kezelés előtt minden esetben egy alkalmassági vizsgálaton kell átesni a páciensnek, mely általában 1-2 órát vesz igénybe. A vizsgálat előtt a kontaktlencse viselését mellőzni kell, mivel a szem szaruhártyájának időre van szüksége, hogy visszanyerje eredeti alakját. Az alkalmassági során szemcsepp segítségével kitágítják a pupillát, és így vizsgálják meg a szemeket, hogy megfelelnek-e a lézeres szemműtét által támasztott követelményeknek.

Amit előre ki lehet zárni: 18-65 éves korban végeznek csak lézeres szemműtétet, mivel 18-20 éves korig még változhat a szemek fénytörési hibája. E mellett terhesség előtt és alatt, valamint a szülés utáni szoptatás után sem végeznek lézerkezelést.

A lézeres szemműtét teljesen fájdalommentés, és néhány percet vesz csak igénybe PRK kezelés esetén, a FEMTO egy kicsit tovább tart, de azzal is végeznek 10 percen belül. A fájdalommentességet a szemcseppekkel történő érzéstelenítés biztosítja.

A modern kezeléseknek köszönhetően nincs szükség kórházi tartózkodásra, a páciens bemegy, elvégzik a kezelést, és már mehet is haza (ehhez bizonyos esetekben javasolt segítséget kérnie ismerőstől, baráttól). A kezelés utáni hat hónapban néhány kontrollvizsgálatra van csak szükség, valamint az UV fény kerülésére, minden más mehet a megszokott kerékvágásban, csak tökéletes látással.