Klíma típusok bemutatása

By | 2018-07-03

Klíma típusok bemutatásaA nyárra való tekintettel egyre többen gondolkodnak klíma beszerelésén, hogy elviselhetők legyenek a forró mindennapok. A nehézséget a lehetséges klímák közötti választás okozhatja, ha nem vagy tisztában azzal, hogy milyen lehetőségeid vannak. Ehhez fogunk segítséget nyújtani.

Oldalfali klíma

A legnépszerűbb választás, köszönhetően a kiváló ár/érték aránynak. Általánosságban elmondható, hogy az oldalfali klíma egy beltéri és egy kültéri egységből áll, a beltéri egység fejmagasság felett, a kültéri pedig gyakran az épület falán található. Alternatív megoldása, ha több beltéri egység tartozik egy kültérihez (multiklíma).

Parapet klíma

A parapet klíma nagyon hasonló az oldalfali klímához, a különbség csak a beltéri egység elhelyezésében van, nem a fej felett található (általában nincs elég hely), hanem ugyan a falon, de a padlóhoz közel, vagy a padlón helyezkedik el. Alternatív megoldása a mennyezetre szerelhető klíma.

Ablakklíma

Ha a hűteni kívánt helyiség nem alkalmas komolyan klíma rendszer kiépítésére, akkor az ablakklíma jelenthet megoldást. A ventilátorhoz hasonló elven működik, általában a falban kialakított nyílásba, vagy közvetlenül az ablakba helyezik.

Mobil klíma

Ab ablakklímához hasonlóan működik, azonban nem a klímát teszik a fal nyílásába, hanem csak egy cső kerül kivezetésre, a klíma a helyiségben található. Előnye, hogy különösebb szerelés nélkül hordozható. A jó hatásfok érdekében nem elég csak a nyitott ablakon kilógatni a csövet, hanem zárható nyílást kell vágni a falban, vagy a nyílászáróban, ami azt jelenti, hogy a „mobil” jelző ellenére nem olyan egyszerű megfelelően kiépíteni.