Bízzuk a gumicserét szakemberekre

By | 2023-04-27

Bízzuk a gumicserét szakemberekreAz autósoknak a tavaszi és őszi gumicserék rendszeres kiadásokat jelentenek, mert a szakemberek általában pár ezer forintot minden szezonban elkérnek azért, hogy lecseréljék az autógumikat. Emiatt sokan úgy próbálnak ezen spórolni, hogy saját maguk csinálják a gumicserét, ez azonban nem a legjobb ötlet, mutatjuk, hogy miért.

A gumicsere maga viszonylag egyszerű, akár otthon is megoldható. Különösen akkor, ha a téli és a nyári gumi külön felnin van, mert így gyakorlatilag nem is gumit kell cserélni, hanem kereket, amit elvileg minden autósnak meg kell tudni oldani. Amit azonban már nem lehet otthon megtenni, az a szükséges ellenőrzések és egyéb beállítások.

Először is már a felszerelés előtt ellenőrizni kell a gumikat, hogy használatra alkalmasak-e. Ha töredezett vagy sérült az oldalfal vagy nagyon el van használódva a gumi, akkor nem szabad felszerelni, hanem másikat kell helyette vásárolni. A laikusok nem mindig tudják azonban megállapítani, hogy mi számít használatra nem alkalmasnak.

A kerekek le- és felszerelése viszonylag egyszerűen szokott menni, ezt meg lehet otthon is csinálni, de utána még további ellenőrzésekre lesz szükség. Ellenőrizni kell, hogy rendesen rögzítve vannak-e a kerekek, dísztárcsák, majd pedig guminyomást kell mérni. Ehhez általában egy benzinkútra kell menni, mert otthon nem sok embernek van guminyomás mérője. A végén pedig egy átfogó ellenőrzésre lesz szükség, hogy minden rendben van-e, biztonságosan használhatók-e a felrakott kerekek. Ezt az ellenőrzést is sokkal jobb, ha szakemberre bízzuk.