Milyen feladatai vannak egy könyvelőnek?

By | 2022-08-26

Milyen feladatai vannak egy könyvelőnek?Aki már bármilyen formában volt vállalkozó, az tisztában van azzal, hogy rengeteg papírmunkával jár a tevékenység, és azzal is, hogy az adózás nem megy olyan egyszerűen, mintha pl. alkalmazott valaki. Emiatt szinte minden vállalkozásnak szüksége van egy könyvelőre. De mit is csinál egy könyvelő, milyen könyvelési szolgáltatások vannak?

A könyvelő alapvető feladata, hogy a rábízott vállalkozások számláit az előírásoknak megfelelő formában rögzíti. Ez ma már szinte biztosan digitálisan történik, papír alapú számlázás esetén is. Gyakori probléma a vállalkozásoknál, hogy rosszul, hibásan töltenek ki számlákat. A könyvelők egyúttal ezt is ellenőrzik, hogy ne csak a felrögzítés legyen szabályos, hanem maga a számlázás is.

A könyvelők bérszámfejtést is végezhetnek. A bérszámfejtés a cég dolgozóinak bér és bérjellegű juttatásaival, jövedelmeikkel kapcsolatos adó- és járulékfizetési kötelezettségeinek kiszámítását, vezetését, rögzítését jelenti.

Nagyon fontos könyvelői szolgáltatás a kapcsolódó törvények ismerete, a törvényi változások nyomon követése, alkalmazása. A törvényi előírások változásának nem ismerete ugyanis nem mentesít azok betartása alól, ha egy vállalkozás esetén nem követik a hatályos előírásokat, akkor annak komoly büntetés lehet a vége.

A könyvelő mindezek mellett kimutatásokat, mérleget, beszámolókat készít a vállalkozások teljesítményéről, működéséről.