Rágcsálóirtás élelmiszerláncoknál

By | 2018-06-25

A rágcsálók, kártevők elszaporodásáról valószínűleg a legtöbb háztulajdonosnak van valamilyen tapasztalata. Sokszor előfordul, hogy egerek, vagy egyéb rágcsálók veszik be magukat egy házba a hidegebb időszakokban. Ez a probléma gyakran előfordul élelmiszerrel foglalkozó vállalkozások esetén, különösen amiatt, mert a forgalmazott, tárolt élelmiszerek kiváló táplálékforrást jelentenek. A rágcsálóirtás ilyen esetben különös odafigyelést igényel, mivel élelmiszerek között kell irtani a kártevőket.

Rágcsálóirtás élelmiszerláncoknál

Az élelmiszer vállalkozóknak biztosítaniuk kell az általuk előállított vagy forgalomba hozott termékek védelmét az állatok és kártevők okozta szennyeződésektől. Az elsődleges cél a kártevők távol tartása, a kártevő fertőzöttség elkerülése, megelőzése, és csak végső feladat a mentesítés, az irtás. A megelőzésre olyan megoldásokat tudsz alkalmazni, mint a rések, üregek, zugok megszüntetése, hogy a kártevők ne tudjanak bejutni a helyiségbe, így a nagyobb problémák (elszaporodás) elkerülhetők.

A kártevők jelenlétének figyelésére irtószert nem tartalmazó eszközöket (ragasztós, elektromos, vagy kombinált rovarcsapdákat, csapó, vagy élve-befogó rágcsálócsapdákat) célszerű használni. Ezek használata azért ajánlott, mert nem károsítják az élelmiszereket.

Amennyiben mégis profi rágcsálóirtásra van szükség, ahhoz sok esetben csak erre szakosodott, a szükséges engedélyekkel rendelkező szakemberre van szükség, mivel egyes irtási módszerek alkalmazása külön engedélyhez kötött, csak megfelelően képzett, szakértelemmel rendelkező személy végezheti azokat.