Az egészséges táplálkozás hatásai

By | 2018-06-15

Az egészséges táplálkozás hatásaiAzzal a legtöbb ember tisztában van, hogy az egészséges táplálkozás jó hatással van az emberei szervezetre. De mit is jelent ez a „jó hatás”?

A legtöbb betegség kialakulásában az életmódnak, így a táplálkozásnak is meghatározó a szerepe. A veszélyeztető tényezők között vannak olyanok, melyeken nem lehet változtatni, viszont az életmódbeli faktorokat befolyásolni tudjuk. Az emberekre jellemző, hogy zsiradékból, sóból, koleszterinből jóval többet fogyasztanak, mint amennyi a szervezet számára elég lenne, azonban pl. a szükséges rostoknak csak töredékét viszik be szervezetükbe.

Az emberi test egy rendkívül bonyolult rendszer, csak akkor képes megfelelően működni, ha megkapja az ehhez szükséges tápanyagokat. Ennek feltétele az egészséges táplálkozás, ami tartalmazza a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat, enzimeket, nyomelemeket és más, az egészség fenntartásában közreműködő összetevőket.

Ha sikerül betartani az egészséges táplálkozás szabályait, számos kellemetlen panaszt előzhetünk meg, valamint megszüntethetjük a tüneteket. Ezek közül a leggyakoribbak a nagyrészt a mérgek és salakanyagok felhalmozódása miatt kialakuló emésztési zavarok, a hasfájás, a puffadás, a székrekedés, a hiánybetegségek, a reflux, a fokozott gázképződés, a fáradékonyság, a rossz közérzet vagy az álmatlanság.

Ma már mindenkinek rengeteg lehetősége van arra, hogy beszerezze a szükséges tápanyagokat tartalmazó ételeket, kiegészítőket. Nem csak fizikai boltban, üzletben lehet vásárolni, hanem egészséges webáruházakból is megrendelhetünk mindent, amire szükségünk lehet.