Mit kell tudni a lézeres szemműtétekről?

By | 2018-05-14

A lézeres szemműtét egyre jobban elterjedő látásjavítási forma. Amíg korábban csak a szemüveg és a kontaktlencse viselése volt az, ami biztonságos megoldást nyújtott azok számára, akik nem rendelkeznek tökéletes látással, addig ma már a lézerkezelések között is találhatunk olyanokat, melyek szinte tökéletes biztonsággal érik el a tökéletes látást.

A lézeres szemműtétek több mint 20 éves múltra tekintenek vissza. Ez alatt az idő alatt az alkalmazott eljárások rengeteget fejlődtek, és ma már több millió sikeres kezelésen vagyunk túl az emberiséget tekintve.

A kezelést minden esetben egy kötelező alkalmassági vizsgálat előz meg, melynek során megbizonyosodnak arról, hogy a páciens megfelel a szemműtét követelményeinek. Nem végezhető el a szemműtét: 18 év alatt és 65 év felett, pacemaker használata esetén, súlyos cukorbeteg páciensek, valamint a szoptatási idő, várandósság és bizonyos autoimmun betegségek esetén sem.

A lézerkezelés néhány percig tart csak, ami után meg is kezdődhet a regenerálódás, a gyógyulás időszaka. A legmodernebb, kétlézeres FEMTO kezelések esetén ez a regenerálódás akár néhány nap is lehet maximum, ami után a páciens majdnem teljesen visszatérhet a megszokott, mindennapi kerékvágásba.

A lézeres szemműtét (a helyi érzéstelenítésnek köszönhetően) teljesen fájdalommentes, kisebb kellemetlenségek (pl. szemszárazság, fényérzékenység stb.) felléphetnek a lézerkezelést követően. Ezek általában néhány nap után elmúlnak, és szemcseppel vagy napszemüveg viselésével kezelhetők.