Mit csinál a környezetmérnök?

By | 2018-02-13

A környezetmérnöki tanulmányok célja, hogy olyan korszerű természettudományos, műszaki és közgazdasági ismeretekkel rendelkező környezetmérnököket képezzenek, akik a különböző területeken jelentkező környezeti veszélyeket képesek felismerni, és az elhárítás tevékenységét irányítani.

A tudomány magába foglalja a korszerű, tudományokon alapuló, azon belül természettudományos, mérnöki, gazdasági, és menedzsment ismereteket. A tudományág fő feladata, hogy javítsa a természeti környezet, lehetővé téve a víz, a levegő és a talaj tisztán tartását, tisztaságának javítását illetve szennyeződés mentességét. A környezetmérnök tudomány elsősorban az ember védelmére irányuló feladatokkal foglalkozik, figyelembe véve a környezetvédelem fontosságát.

A környezetmérnök feladatai közé tartozik: a hulladékgazdálkodás helyreállítása; a levegő tisztaságának védelme; a korszerű, környezetbarát technológiák fejlesztése, elősegítése, a szennyvízhálózat kiépítése.

Emellett környezeti jelentéseket is készítenek a környezetmérnökök, melyek szükségesek lehetnek önkormányzatok, vállalatok számára, valamint települések, intézmények környezeti hatásának felmérését is végzik.