Kerti tó megtervezésének lépései

By | 2018-02-13

A kiváló kerti tó megépítésének egyik feltétele, hogy a tervezés folyamatára különös figyelmet fordítsunk. Cikkünkben a kerti tó tervezésének folyamatáról lesz szó.

A tó helye

A kert helyének meghatározásához több szempontot is figyelembe kell vennünk, nem elég csak találomra kiépíteni bárhol. Olyan helyet keressünk, ahol általában napi 8 órát süt a nap, mivel a napsütés fontos lehet különböző növényeknek a fejlődéshez. Emellett kerüljük a lombhullató fákat, mivel a leeső levelek könnyen a tóba kerülhetnek, ahol idővel lebomlanak, ami elősegíti az algaképződést. Mindezek mellett figyeljünk a csövekre, amik már a földben vannak, hogy ezeket kerüljük el, amikor a tó helyét határozzuk meg, mert később problémákat okozhat.

A tó méretei

Mielőtt elkezdünk ásni, meg kell határozni, hogy milyen mély és milyen széles legyen a kerti tavunk. Általában az a javasolt, hogy a minimum 60 cm mélységet tartsuk, ami legtöbb növény számára szükséges. Ha tudjuk előre, milyen növényeket szeretnénk, annak függvényében válasszuk meg a víz mélységét.

Amennyiben halakat is szeretnénk telepíteni a tóba, akkor figyelni kell arra, hogy a víz mélysége elég legyen számukra élőhelyként, valamint arra is, hogy, ha a halak a telet is a tóban töltik, olyan mély vízre lesz szükség, ami nem fagy be teljesen. Ennek meghatározása az éghajlattól, a tél időjárásától függ, és területenként változó lehet.