Villámvédelem családi házra

By | 2021-06-08

Villámvédelem családi házraCsaládi házak építése, felújítása esetén gyakran felmerül a kérdés, hogy kell-e villámvédelmi rendszer kiépíteni egy családi házra. A válasz erre a kérdésre, hogy nem kötelező, de ajánlott. Lássuk, hogy miért.

Nem kötelező családi házat villámvédelemmel ellátni, ugyanis a jogszabályok szerint csak társadalmi értékek (pl. emberélet) védelme érdekében kötelező villámvédelmet alkalmazni, a családi házak pedig nem tartoznak a társadalmi értékek közé. Ennek ellenére számos előnye van a villámvédelemnek családi házak esetén is, különösen úgy, hogy egyre több elektronikai eszközt használunk otthonunkban, amiknél ügyelni kell arra, nehogy egy villámcsapás miatt meghibásodjanak.

Ha családi házra szeretnénk villámvédelmet, akkor érdemes villámvédelmi terveket készíttetni, akkor is, ha ezt sem írja elő semmi sem. Ez biztosítja azt, hogy megfelelő védelemmel lesz ellátva a ház. Szerencsére ma már ügyelnek arra is, hogy esztétikus, az adott házhoz illő villámvédelmi rendszert tervezzenek, így nem kell attól tartani, hogy elrontja az összképet a villámvédelem.

Maga a villámvédelmi rendszer három külső részből áll. Az egyik a felfogó, ez az, ami az épület legmagasabb pontja, ami gyakorlatilag a villámcsapást felfogja. Egy levezető segítségével elvezeti az elektromosságot, ez a levezető általában a hát falán található. A talajban a földelés osztja szét az energiát.