A logisztika és a szállítmányozás

By | 2018-10-18

A logisztika és a szállítmányozásA szállítmányozás a logisztika egyik ágazata, az energia, információ, személyek és különösen az anyagok (alapanyagok, termékek) egyes rendszereken belüli és rendszerek közötti áramlásának megtervezésével, szabályozásával, megvalósításával, ellenőrzésével foglalkozik. A logisztika feladata, hogy a legmagasabb szolgáltatási, szállítási minőséget elérje optimális költségek mellett.

A logisztika tevékenységi körébe nem csak a szállítmányozás tartozik, hanem az erőforrás-tervezés, a beszerzés, az elosztás, a raktározás, a rendelésfeldolgozás, az anyagmozgatás és a megfelelő informatikai háttér biztosítása is.

A szállítmányozás a gazdasági élet egyik legfontosabb része, történhet közúton, vasúton, vízen és levegőben is. Számos olyan cég van, melynek a teljes tevékenységi köre a szállítmányozással foglalkozik.

A szállítmányozás alapja a fuvarozás, amely során a fuvarozó saját vagy bérelt fuvareszközével, fuvarozási szerződés alapján díjszabás ellenében kötelezettséget vállal a fuvarozási szerződésben megjelölt áruknak a rendeltetési helyre történő továbbítására. A szállítmányozó jutalék fejében ennek a fuvarozásnak a szervezését végzi. A fuvarozást végezheti ő is, de gyakran találkozhatunk olyan céggel is, amely csak a fuvarozás megszervezésével, a folyamat összes részletének megtervezésével foglalkozik.