A legfontosabb gyógynövények

By | 2021-08-04

A legfontosabb gyógynövényekA gyógynövények használata, alkalmazása kis túlzással egyidős az emberiséggel, nagyon régóta használunk tünetek enyhítésére, problémák javítására gyógynövényeket. Amíg korábban csak a növényeket alkalmaztuk, addig manapság már gyógynövény készítmények is léteznek, amiket a növényekből állítanak elő. Nézzük meg, hogy melyek a legfontosabb gyógynövények.

A legismertebb gyógynövény valószínűleg a kamilla, nyugtató, gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően. Külön előnye, hogy belélegezve, elfogyasztva és a bőrön át is ki tudja fejteni nyugtató hatását, így számos különböző esetben egyaránt hatékony.

A kakukkfű az ételízesítés mellett gyógynövényként is funkcionál, köszönhetően nyugtató, gyulladáscsökkentő, görcsoldó hatásának.

A levenduláról sokaknak elsősorban az élénk lila megjelenése jut eszébe, de gyógynövényként nyugtató és gombaölő hatással bír. Ezt elsősorban krémek, kenőcsök készítésével lehet kihasználni, és a bőrre kenve fejti ki ezeket a pozitív hatásokat.

A citromfüvet már évezredek óta használjuk elsősorban szívproblémák esetén, de idegnyugtató hatással is rendelkezik. Főleg teaként fogyasztjuk, gyomorégés, puffadás, szorongás tünetek enyhítésére.

Fűszerként és gyógynövényként is kiváló az orvosi zsálya. Vírusölő tulajdonságokkal rendelkezik, és a torokfájás csillapítására is alkalmazható.