Tudnivalók a natúrkozmetikumokról

By | 2020-05-05

Tudnivalók a natúrkozmetikumokrólEgyre többen keresik a természetes kozmetikumokat, aminek köszönhetően egyre több gyártó használja pl. a natúrkozmetikum kifejezést termékeinél, reklámjaiban. De mit is jelent, mitől is lesz egy kozmetikum natúrkozmetikum?

A natúrkozmetikum minősítést azok a termékek kapják, amelyek nagyrészt természetes alapanyagokat tartalmaznak. A natúr kozmetikumok olyan kozmetikumok, amelyek nem tartalmaznak mesterséges adalékanyagot, mesterséges illatanyagot, színanyagot, illetve szilikonokat. Nem csak az adalékanyagokat, hanem az alapanyagokat tekintve is van követelmény a natúrkozmetikumoknál, ugyanis nem tartalmaznak ásványi anyagokat, hanem növényi olajokból készülnek. Az ásványi anyagok is természetes alapú anyagok, azonban a bőrre, a szervezetünkre gyakorolt hatásuk negatív, ugyanis a bőrön nem szívódnak fel, hanem egy réteget képeznek.

Egy harmadik előírás is van natúrkozmetikumok esetén, ez pedig a használt tartósítószer.

Ahhoz, hogy elkerüljük azt, hogy a gyártók saját termékeiket natúrkozmetikumnak hívva próbálják eladni, minősítő szervezetek alakultak. A nemzetközi piacon a három legismertebb szervezet a COSMOS, az Ecocert és a NaTure, a natúr minősítést csak azoknál a termékeknél engedélyezik, amelyek megfelelnek a szigorú előírásoknak.