Ne másold adatvédelmi szabályzatod

By | 2020-01-13

Ne másold adatvédelmi szabályzatodA GDPR bevezetésével rengeteg cég, vállalkozás jött rá arra, hogy szüksége van adatvédelmi szabályzatra. Az adatvédelmi szabályzat lehet többféle is, vonatkozhat csak a weboldaladat látogatókra is, de a cég dolgozóinak, partnereinek adatkezeléséhez is szükség lesz adatkezelési szabályzatra.

Az egyik leggyakoribb hiba, amit a cégtulajdonosok elkövetnek, hogy lemásolnak egy már elkészült szabályzatot, kicserélik az adatokat a sajátjaikra, és azt hiszik, hogy ezzel meg is van oldva a GDPR kérdése. Ez azonban nem jó megoldás.

Ahány cég, ahány weboldal, annyi különböző adatkezelés létezik, és az adatkezelési tájékoztatót az adott adatkezelésekre kell elkészíteni. Ha máshonnan másolod a tájékoztatódat, akkor az ő adatkezeléseit fogod dokumentálni, ami valószínűleg nem fog megfelelni a te saját adatkezeléseidnek.

Egy megfelelő adatvédelmi szabályzat készítése azonban nem egyszerű feladat (nem véletlenül másolják azt sokan), szakértelemre van hozzá szükség. Általában a vállalkozások nem rendelkeznek megfelelő tudással, szakértelemmel egy adatvédelmi tájékoztató elkészítéséhez, így érdemes külső céget megbízni ezzel. Ezek a cégek rendelkeznek a szükséges jogi ismeretekkel, aminek köszönhetően megfelelő szabályzatot fognak tudni elkészíteni. A szabályzatot cégeddel közösen készítik el, így biztos lehetsz abban, hogy a te adatkezelési tudnivalóidat fogják rögzíteni, a megfelelő formában.