A csokoládé készítésének lépései

By | 2019-01-30

A csokoládé készítésének lépéseiA csokoládé népszerű édességnek számít az emberek körében, számtalan fajta csoki közül válogathatunk, ha betérünk egy áruházba, és akkor még a különleges, pl. kézműves csokoládéról nem is beszéltünk. De mi történik, mielőtt egy tábla csokit leemelünk a bolt polcáról, hogyan is készül a csokoládé? Cikkünkből kiderül.

Az első lépés a kakaóbabok begyűjtése. A kakaóbabok a kakaófa termései, gyümölcsei. A betakarítás utáni következő lépés, hogy a kakaóbabokat tartalmazó gyümölcsöt összetörik, és az abból kinyert kakaóbabokat érlelik (fermentálódás). Ez a folyamat nagyjából egy hétig tart, majd természetes úton, napsugárzás segítségével kiszárítják. A szárítás történhet mechanikus módon is, de ez felgyorsítja a folyamatot, ami általában rontja az elkészült csokoládé minőségét.

A szárítást a pörkölés folyamata követi. Ez egy fontos folyamat a csokoládékészítésben, mivel a pörkölés minősége adja a csokoládé aromáját. A pörkölés rendkívüli odafigyelést igényel, ugyanis, ha túlzásba viszik, égett lehet a csokoládé, ha nem eléggé pörkölik meg a kakaóbabokat, savanyú lehet a végeredmény.

A pörkölés után eltávolítják a kakaóbabok héját, és csak a mag részét hasznosítják tovább. Minden kakaóbab egyedi aromájú maggal rendelkezik, így a megfelelő aromát úgy kell összeválogatni.

A következő lépés az így kapott szemek őrlése, mely magas hőmérsékleten történik. Ennek hatására az így kapott anyag folyékony lesz, amit felhasználnak a csokoládék elkészítéséhez.