A kender felhasználási területei

By | 2018-08-21

A kender felhasználási területeiA kender szóról sokaknak a könnyű drog jut eszébe, azonban a növény felhasználási területei széles skálán mozognak, a kender sokrétűen felhasználható, rendkívül alkalmazkodó növény, amely ipari, természetes változata nem, vagy csak elenyésző mennyiségben tartalmaz THC-t. Ezeknek az előnyöknek megfelelően sokan foglalkoznak termesztéssel, a hozzávalók ma már könnyen beszerezhetők, pl. különféle kender webáruházakból.

Európa nyugati részén a fenntartható mezőgazdasági termelés fogalmának és gyakorlatának terjedésével kerül vissza a kender egyre jobban a köztudatba, az egyik legnépszerűbb természetes alapanyag, gyorsan megújítható nyersanyag.

A kendert felfedezésekor szövésre használták, később azonban számos más területen is elterjedt, köszönhetően rengeteg pozitív tulajdonságának. A növény gyökere mélyre hatol, megköti és átszellőzteti a talajt, meggátolja az eróziót. Rostjából geotextíliát készítenek, fás része kiváló papír alapanyag, valamint felhasználják az építőiparban. A megújuló energiaforrások is virágkorukat élik, ezen a téren is népszerű a kender, mivel bioüzemanyag készül belőle.

A papírkészítésben előnyös a kender, mivel hónapok alatt kinő a learatása után, szemben a fákkal amelyeknek legalább 30 év kell. Az újrahasznosításban is előnyös a kender alapú papír, mivel hétszer lehet újrahasznosítani, ami több mint duplája a fa alapú papírnak.

Ruházat szempontjából is kiváló választás a kender, mivel mosások után egyre jobban puhul az anyag.

Az építőiparban különböző építőanyagokat, farostokat, szőnyeget, stukkót, cement tömböt, szigetelést, és műanyagokat készítenek kenderből.

Táplálkozásban is előnyös a kender, a vegetáriánusoknak különösen ajánlott, mert kiegyenlített táplálék-forrás.