Ingyenes vagy hiteles cégkivonat?

By | 2018-05-09

A cégkivonat olyan hiteles dokumentum, amely az adott cégre jelen állapotban vonatkozó adatokat tanúsítja. A cégmásolathoz képest az a különbség, hogy a cégmásolat tartalmazza azokat az adatokat is, melyeket már töröltek a cégjegyzékből, a cégkivonat pedig csak a jelenleg is érvényes adatokat tanúsítja.

A cégkivonat beszerzésére általában akkor van szükség, ha egy céggel kapcsolatban hiteles ügyeket szeretnénk intézni, tartalmazza és tanúsítja többek között a cég nevét, székhelyét, cégjegyzékszámát, adószámát, tevékenységi köreit, tulajdonosait, hivatalos elérhetőségeit stb.

Ingyenes vagy hiteles cégkivonat?

Az ingyenes cégkivonat sok esetben elegendő az ügyintézéshez, vagy az adatok valóságának bizonyításához, beszerzése egyszerű, mivel akár internetről is letölthető, ahogy a neve is mutatja, teljesen ingyenesen. Emellett természetesen papír alapon is be lehet szerezni, vannak olyan ügyek, szolgáltatók, amikor megkövetelik a papír alapon benyújtott dokumentumokat.

A hiteles cégkivonat szintén mindkét formában beszerezhető (papír alapon és elektronikusan is), azonban nem csak az adatokat tartalmazza, hanem hivatalos személy által is hitelesítve vannak. Ez a hiteles cégkivonat papír alapú ügyintézése esetén a közjegyző, elektronikus ügyintézés esetén pedig a magyarorszag.hu honlapon lehet igényelni, valamint olyan cégektől is, akik kimondottan ezzel foglalkoznak, és engedéllyel rendelkeznek hiteles cégkivonat kiadására. Az ingyenes cégkivonathoz hasonlóan itt is célszerű ellenőrizni, hogy az adott feladatra elég-e az elektronikus példány, vagy megkövetelik a papír alapon történő dokumentumok benyújtását.