Minden, amit a napszemüvegekről tudni érdemes

By | 2018-04-03

A napsugárzás egyik része, az ibolyántúli sugárzás nemcsak a bőrt, hanem a szemet is károsíthatja. Tudományosan bizonyítható, hogy a szemet érő túlzott napsugárzás az idős korban kialakuló szürkehályog egyik fontos kockázati tényezője. Ennek megfelelően a szemet védeni kell életünk során a káros napsugaraktól, melyre az egyik legegyszerűbb és legelterjedtebb mód a jó minőségű napszemüveg.

A napszemüveg története

Egyes források szerint napszemüveget először a kínaiak viseltek, bár feltételezések szerint a színes, csiszolt üvegeket a nekik tulajdonított mágikus erő miatt viselték, nem azért, hogy szemüket védjék velük. Az első, színezett lencséjű napszemüveg a 20. század elején készült.

A napszemüveg feladata

Az erős fény ellen a szem állandó hunyorgással védekezik. Ha a fénysugarak ennek ellenére elérik az érzékeny szervet, leggyakrabban szemkáprázást okoznak. Ha hosszabb sugárzás éri a szemet, akkor kialakulhat a hóvakság. Ennek megfelelően a napszemüvegek feladata, hogy ettől az UV sugárzástól védjék a szemet.

A szemet érő UV sugárzások nagyját a szaruhártya szűri meg. A magas UV szint, mint amilyen a hó, vagy a víz által visszavert fényben jelen van, gyulladást okozhat.

A napszemüveg anyagai

A lencse anyaga általában üveg vagy műanyag. Az üveg kevésbé karcolódik, de drágább, a műanyag olcsóbb, könnyebb, de nem olyan strapabíró. A keret általában műanyagból vagy fémből készül.