Mitől lesz egy érme értékes?

By | 2018-01-17

Az érme felvásárlás, értékesítés nagy üzletággá nőtte ki magát mára. A drágább, értékesebb érmék akár milliókért is cserélhetnek gazdát, így sokan tudni szeretnék, hogy mi tesz értékessé egy érmét. Ezek közül fogunk néhányat bemutatni cikkünkben.

Mitől lesz értékes egy érme?

Az első és legfontosabb tulajdonság természetesen a kereslet az adott érme iránt. Minél jobban keresik az emberek, annál többet fog érni. Emellett figyelembe kell vinni azt is, hogy mennyi van az adott érméből. Minél kevesebbet gyártottak belőle, vagy minél kevesebb maradt fenn, annál többet fog érni.

Amire figyelni kell még, az érme állapota. Minél jobb állapotban van egy érme, annál értékesebb. Az több száz év alatt, amióta gyártottak egy-egy érmét, könnyen szennyeződhetett, rongálódhatott az érme. Aki ki tud fogni egy olyat, mely jól ellenállt ezeknek a viszontagságoknak, az többet kérhet érte.

Vannak érmék, melyek értékesebbek, az összetétel miatt. Figyelni kell tehát arra is, hogy az adott érme milyen fémekből tevődik össze. Sok régi érmét találhatunk, amely aranyból vagy ezüstből készültek. Ezek általában értékesebbek, mint azok, amik vasból, acélból, bronzból készültek.

Ami még értékesebbé tehet egy érmét, az az érme kora. Általában minél régebbi egy érme, annál többet ér. Természetesen ez nem mindig igaz, hanem a korral együtt figyelembe kell venni az előbb bemutatott feltételeket is. Ha gyakori egy érme, hiába régi, nem fog olyan sokat érni, mint amiből csak néhány darab maradt fenn.